Cum sa ai un site care vinde

Cum sa ai un site care vinde

Cum sa ai un site care vinde

Care este primul lucru la care te gandesti atunci cand vine vorba despre site-ul tau de prezentare? Care sunt primii pasi pe care-i faci? Inspiratia pentru design vine din prima sau pe parcurs?

Daca esti genul de om care se gandeste din prima etapa la modul in care va arata site-ul, chiar inainte de a incepe proiectul, s-ar putea sa te alegi cu o mare dezamagire. Ai toate sansele ca site-ul tau frumos sa nu fie conform asteptarilor. Si nu se va intampla asta doar pentru ca ai facut un lucru nasol. Cu siguranta esti capabil sa obtii de la site-ul tau de prezentare tot ceea ce-si doresc clientii sa vada. Cel mai probabil, motivul pentru care site-ul va esua este ca ai ignorat complet scopul existentei acelui site.

Desigur, design-ul site-ului este foarte important, insa este imposibil ca un site sa aiba succes fara a intelege pe deplin vizitatorii acestuia. Site-ul de prezentare nu trebuie conceput pentru client. El trebuie sa fie conceput si sa existe pentru a satisface nevoile vizitatorilor.

Ai nevoie de un plan

A incepe lucrul fara a avea un plan, este ca si cum ai planui sa esuezi.
Insa probabil ai auzit aceste sfaturi de foarte multe ori, incat ti se pare un cliseu. Este foarte usor sa ignori importanta acestui lucru, insa este adevarat! Fara un plan bine gandit, te bazezi doar pe instinctul tau, in loc sa te bazezi pe cercetare si pe cunoasterea reala a potentialilor clienti. Daca nu iti faci timp, daca nu investesti in cercetare si daca nu ai o strategie, trebuie neaparat sa reconsideri necesitatea unui astfel de site web.

Construieste un plan

Un site web este mai mult decat o brosura digitala. Cel putin, daca va avea succes, trebuie neaparat sa fie. Pentru orice afacere site-ul de prezentare este centrul tuturor eforturilor de marketing online si offline. De foarte multe ori, un website este si punctul de intalnire cu clientul, iar uneori singura legatura cu acesta.

Peste 80% din cumparatori efectueaza cercetari online inainte de a cumpara. In segmentul B2B (Business to Business), procentul este chiar mai mare: peste 90%. La felul in care stau lucrurile in randul cumparatorilor, este imperativ sa stii cum sa comunici cu clientul tau.

Defineste obiectivele

Inainte de a incepe orice proiect online trebuie sa-ti stabilesti obiective masurabile pentru sun site de prezentare. Obiective precum „sa genereze mai mult trafic” sau „sa genereze mai multi clienti potentiali” nu sunt destul de specifice. Ele trebuie sa fie masurabile, programate si realizabile. Spre exemplu, daca ti-ai setat obiectivul de a genera mai mult trafic, poti sa incepi definind:

  • ce inseamna „mai mult trafic”
  • cuvinte cheie care sa genereze traficul
  • calitatea traficului pe care-l doresti
  • perioada de timp la care te raportezi

Obiectivele pe care le stabilesti vor fi ghidul pentru realizarea site-ului tau web. Ele iti vor permite sa identifici ce anume a fost de succes, astfel incat sa poti replica ceea ce a functionat. De asemenea, aceste obiective iti vor arata si unde gresesti si cat de mult ai gresit.

Cum ai putea sa atingi o tinta pe care nu o poti vedea? Cum poti sa atingi o tinta pe care nici macar nu o ai? Cel mai probabil, daca nu stii incotro mergi, vei ajunge in alta parte.

Calatoria cumparatorului

Daca ai deja o baza solida si ti-ai format un profil al clientului ideal, mai ramane sa identitifici pana unde a ajuns in etapa de cumparare. Trebuie sa retii ca nu toti cei care ajung pe site-ul tau sunt gata sa cumpere de la tine. Cei mai multi dintre vizitatorii site-ului vor incerca sa cerceteze si sa-si rezolve problema, fara insa sa stii ce solutii exista. Alti vizitatori insa vor fi constienti de solutii si vor cerceta optiunile si caracteristicile. Vor fi insa si clienti care cauta in mod activ un vanzator pentru a-si indeplini nevoile.

Fiecare dintre clienti trece mai intai printr-un proces de constientizare si decizie. Acest proces este denumit „calatoria cumparatorului”. Sa nu faci niciodata greseala de a viza doar cumparatorii motivati. Majoritatea clientilor vor cumpara de la vanzatorul care i-a educat pe parcursul etapelor anterioare ale calatoriei.

Creste potentialul de vanzari oferind vizitatorilor continut relevant si apeluri la actiune pentru fiecare etapa de cumparare:

  1. Etapa de constientizare

    Clientii incearca sa-si dea seama singuri de tot ceea ce au nevoie. Ei sunt constienti ca au o problema, insa nu stiu ce tipuri de solutii exista la problema lor. Din aceasta cauza, nici nu pot avea intrebari specifice pentru a descoperi raspunsurile. Construieste astfel pagini de destinatie pentru site-ul tau de prezentare care sa informeze vizitatorul si gandeste-te la asta ca si cum ar fi pentru prima oara pe piata de desfacere.

  2. Etapa de examinare

    In aceasta etapa, clientii sunt informati si familiarizati, daca nu sunt chiar pregatiti in ceea ce priveste solutiile. Acest tip de client studiaza deja caracteristici. Ofera-i tot ce are nevoie, raspunde la fiecare intrebare pe care o poate avea in ceea ce priveste caracteristicile, sprijinul, garantia, etc.

  3. Etapa de decizie

    Clientii care au ajuns in aceasta etapa vor fi gata sa cumpere. Ei cunosc deja caracteristicile si vor cumpara solutia pe care o oferi. Acest tip de client cauta doar furnizorul de la care sa cumpere. Asadar, ofera-le solutii simple si usoare, raspunde la toate intrebarile si elimina obstacolele care pot aparea atunci cand clientul decide sa cumpere.

Strategia de continut

Dupa ce ai inteles bine calatoria cumparatorului, poti incepe sa-ti formezi propria strategie de continut. Sunt cateva greseli frecvente pe care sa nu le faci niciodata:

  1. Nu lasa clientul sa vorbeasca despre sine

    Clientii sunt egoisti. Nu le pasa decat de ei insisi. Le pasa doar de nevoiele lor. Asa ca, nu spune ce vrei sa spui, spune-le ce vor sa stie. Daca este nevoie sa educi clientii in acest sens, adreseaza-te mai intai preocuparilor initiale ale acestora, apoi reflecta asupra a ceea ce vrei ca ei sa stie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *